Kun je kweken op een Deense kar?

Kun je kweken op een Deense kar?

 

Kun je kweken op een Deense kar?

Leestijd: 5 minuten

 

Introductie Vertical farming

Historie vertical farming in Nederland

Het licht zien

Voeding en water

Substraat

Klimaat

Conclusie

 

Introductie Vertical farming

Vertical Farming is de laatste jaren enorm in opkomst gekomen. In deze tijden van emissiebeperking, druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en de roep om schoon drinkwater heeft het telen van gewassen “uit de grond en in de stelling” zeker betekenis.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, telen in een stelling?

Daar waren de meningen over verdeeld. Behoorlijk zelfs. De laatste jaren is steeds meer duidelijk geworden wat de mogelijkheden zijn

In dit artikel laat ik U kennismaken met de Horti-Grow, onze interpretatie van verticaal kweken op kleinere schaal.

Historie Vertical Farming in Nederland

Hoewel het binnen kweken van gewassen al enkele decennia onderzocht wordt, nam het in Nederland een vlucht nadat er in 2009 een subsidie vrijkwam om te onderzoeken hoe men bepaalde gewassen kon telen met veel minder Nitraat uitspoeling.

Een groep enthousiaste telers, waaronder ik zelf, hebben zich samen met de Proeftuin Zwaagdijk gericht op de groep bladgewassen. De eerste proefvijvers met drijvende sla werden al snel aangelegd.

Gaandeweg het proces bleek dit in de buitenlucht best wat problemen te geven, zoals uitspoeling door overstromende vijvers bij zware regen, het niet kunnen controleren van ziekten en plagen en de extreme uitstraling (temperatuur verschillen) tussen de jonge gewassen op de drijver.

Als gevolg hiervan werden veel proeven naar tunnels of kassen verplaatst, waar deze problemen niet of veel minder voorkwamen.

Al snel werd er duidelijk dat het logischer (en efficiënter) zou zijn om de teelt te stapelen en de stap naar Vertical Farming was gemaakt. De ideeën over slafabrieken schoten als paddenstoelen de grond uit.

Het Licht zien

Bij het meerlaags telen missen we de zon, en het duurde dan ook niet lang of meerdere grote fabrikanten begonnen zich ermee te bemoeien, met als gemene deler dat ze het allemaal beter wisten. Intussen zijn we ruim 15 jaar verder, en zijn we erachter dat een plant toch wel wat meer gebruikt dan het blauwe en rode spectrum, en een beetje infrarood voor de strekking.

Daarom bootsen de lampen van onze Horti-Grow ook het spectrum aan van een mooie voorjaarsdag. Natuurlijk zijn er voor diverse specialistische omstandigheden diverse afgemeten lichtrecepten, maar voor de kweek van kruiden en bladgewassen, baby leaves en andere micro-groenten is dit spectrum perfect. Naast dat de planten alles tot hun beschikking hebben om te groeien, is dit ook een prettige omgeving voor het menselijk oog, en behoudt men het natuurlijk voorkomen van alle kleuren.

Voeding en water

Naast licht willen we uiteraard ook voeding en water bij onze planten krijgen. Onze Watertrays of Deense bodems zij speciaal ontwikkeld voor dit doel. Onze witte Watertray is zeer geschikt voor toepassingen in vertical farming. In de Horti-Grow maken wij gebruik van een watertank en waterpomp om de gewassen van voeding en vocht te voorzien. Ook hebben wij de koppelingen, doorvoeren en kranen in ons assortiment.

Onze Watertrays zijn er in verschillende diktes en kleuren. Naast deze maat hebben wij ook diverse uitvoeringen beschikbaar die gebaseerd zijn op de afmeting van een Europallet.

Substraat

Bij het meerlaags kweken zijn al veel vormen van substraat gebruikt. Van de gangbare grond, steenwol en kokos, tot het laten wortelen in een kunststof mat, in combinatie met een eb-en vloed systeem. In het algemeen kun je zeggen dat hoe minder buffer er in het substraat zit, hoe meer kans er is op tekorten en/of mislukking. DFT (het laten wortelen in een voedingsoplossing met minimaal tot geen substraat) is op kleinere schaal lastig toepasbaar. Het op geregelde tijden bevloeien van een substraat (grond, steenwol, of biologisch afbreekbaar substraat) in de Horti-Grow heeft intussen bewezen succesvol te zijn.

Klimaat

Uiteraard hangt het klimaat in en rond een kweekopstelling in de eerste plaats af van waar deze staat. De luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte waar de kweekkar staat is vaak al in te stellen d.m.v. klimaattechniek. Onze Horti-Grow is tevens voorzien van luchtdoorlatende Horti-Covers  ,waarmee de RV en temperatuur op kleinere schaal geregeld mee kan worden.

Conclusie

Kun je kweken op een deense kar?

Jazeker kan dat! Met de nieuwe Horti-Grow kunt u gemakkelijk en snel ( eventueel tijdelijk) ruimtes inrichten tot een volledige productieruimte zonder een al te grote investering. De flexibiliteit van een Deense kar die de basis van de Horti-Grow vormt heeft ook het voordeel dat u uw kweekruimte gemakkelijk en snel kunt plaatsen, naast het voordeel dat de hoogte goed gebruikt kan worden door het inzetten van meerdere lagen.

Hier praten we over: